Felanmälan och störningsanmälan görs dygnet runt till Riksbyggen Dag & Natt:
0771 - 860 860
Brandskydd - För allas säkerhet
Fastigheter
Styrelsen för Malmöhus 22 ser mycket allvarligt på brandsäkerheten och tar brandmyndigheternas varningar på allvar om den farliga rökutveckling som brinnande barnvagnar kan skapa. Röken är oftast det som är farligast vid brand, olyckor och brandhärdar, barnvagnar ska inte stå i vägen då huset utryms. Det finns således all anledning för bostadsrättsföreningen att göra vad som är möjligt för att få bort vagnarna från entrén. Trapphusen ska därmed vara fria från brännbart material då vi värnar om er säkerhet!
Barnvagnar är förbjudna i trapporna om de utför en brandfara eller hinder för utrymningsvägarna.
Föreningen måste som fastighetsägare säkerställa att detta efterlevs och gör kontroller regelbundet. Det åligger er som medlemmar att bidra till en trygg miljö för alla. Om barnvagn tas om hand kan den hämtas ut under områdeskontorets öppettider dock som längst fram till kl. 15:30.
En hanteringskostnad på 300 kr tas ut.
https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner/brandsakerhet/brandsakerhet-i-hemmet/brandsakerhet-i-trapphus/
https://www.youtube.com/watch?v=f8pb_bJYHTE
http://www.svd.se/fem-barn-bland-de-doda-i-branden
Garage
Brandskyddsrunda görs löpande i garagen G1, G2 & G3. Hittas brandfarliga saker och objekt som absolut inte får förvaras i ett gemensamhetsgarage finns risk för uppsägning av er garageplats. Garaget är bilens plats och inget extra förråd till din lägenhet.
Det ENDA du får förvara i garaget förutom ditt fordon är 4 extra bildäck, en takbox samt en cykel. Spolarvätska får endast förvaras i bilen.
All form av plast får inte förekomma då det uppstår giftig rökutveckling vid eventuell brand. Vi tänker på din och dina grannars trygghet. Det är av brandsäkerhetsskäl som garaget inte skall användas som ett förvaringsrum och särskilt inte för brandfarliga material och vätskor. Man får dessutom inte utföra några större reparationer av bilen i garaget.
Förbud mot förvaring av gasol i förråd i trapphus, källare och vind
För att säkerställa brandsäkerheten i flerbostadshus är det förbjudet att förvara gasol i förråd belägna i källare, på vind eller i trapphus. Detta förbud grundar sig på flera regelverk som syftar till att minimera risken för brand och explosion.
Varför är det förbjudet?
Gasol är en brandfarlig gas som är tyngre än luft. Vid ett läckage kan gasen samlas vid golvnivå i dåligt ventilerade utrymmen som källare och vindar, vilket skapar en explosionsfarlig miljö. Trapphus är dessutom viktiga utrymningsvägar vid brand, och förvaring av gasol där kan försvåra evakuering och öka risken för allvarliga konsekvenser vid en brand.
Förvaring i bostad (lägenhet)
Gasol får inte förvaras i flerbostadshus (lägenheter) eller tillhörande utrymmen, som källare, vindsförråd eller trapphus.
Detta gäller även små mängder – även en mindre gasolflaska (t.ex. campingflaska) är förbjuden att förvara i lägenheten enligt säkerhetsregler.
Förvaring på balkong
På balkonger i flerfamiljshus är det tillåtet att förvara gasol, men med begränsningar:
Max 5 liter gasol per bostad (vilket motsvarar en liten flaska, t.ex. P6).
Förvaringen ska ske ventilerat och i stående position.
Flaskan får inte utsättas för direkt solljus eller värme.
På inglasade balkonger gäller samma regler som inomhus, vilket innebär att förvaring av gasol är förbjuden.
Förvaring i gemensamma utrymmen
Förvaring av gasol i gemensamma utrymmen som källare, vindsförråd eller flerbilsgarage är förbjuden, eftersom dessa utrymmen ofta saknar tillräcklig ventilation och kan utgöra en brand- eller explosionsrisk.
Gällande regelverk
Förbudet mot förvaring av gasol i dessa utrymmen regleras av följande föreskrift från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB):
- MSBFS 2020:1 – Föreskrifter om hantering av brandfarlig gas och aerosolbehållare
Denna föreskrift syftar till att minimera risken för brand och explosion i bostadsmiljöer.
Det är viktigt att alltid följa gällande regler och föreskrifter för att säkerställa en trygg och säker boendemiljö för alla.
För mer information, vänligen besök MSB:s webbplats: www.msb.se.